Apie kelius ir nepaženklintus Plynius

kiduliai gyventojai
Nuotr. Kidulių seniūnijos gyventojai turėjo klausimų ir rajono vadovams, ir seniūnui, jiems labiausiai rūpi miestelio centrinės Nemuno gatvės būklė.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kidulių ir Lukšių seniūnijų gyventojai gausiai rinkosi išklausyti seniūnų bei savivaldybės mero ir tarybos veiklos ataskaitos. Abiejose seniūnijose aktualus kelių klausimas, gatvių apšvietimas.

Kidulių seniūnas Mindaugas Mykolaitis informavo, jog seniūnijoje praeitų metų pabaigoje gyveno 2 tūkst. 140 gyventojų. Anot seniūno, gyventojų seniūnijoje mažėja, per 2018 m. išduoti 49 leidimai laidoti. Seniūnijos biudžetas 2018m. sudarė 121 tūkst. eurų. Ūkio plėtros programai įgyvendinti seniūnija praeitais metais gavo beveik 84 tūkst. eurų, iš kurių 26 tūkst. skirti kelių priežiūrai. Pasak seniūno, vien už kapinių šiukšles, vandenį ir smulkius darbus sumokėta apie 9 tūkst. eurų, šienavimui ir gatvių apšvietimui lieka apie 12–14 tūkst. eurų. „Suprantu, kad dauguma esat pikti, kad žolė nenupjauta, sniegas laiku nenuvalytas, supraskit, kad viskas atsiremia į finansus, kurių nėra labai daug“, – sakė seniūnas.

Seniūnas M. Mykolaitis pasidžiaugė įvairiomis seniūnijos, bendruomenės ir bendruomenės centrų iniciatyvomis: seniūnija varžėsi konkurse „Valstybę kuriame mes“ ir buvo nominuota už kūrybiškumo ugdymą, pastatytas ženklas, žymintis Kaimelio kaimą, įamžintas Kidulių valsčiaus savanorių atminimas, vyko Voverių ir Kidulių miestelio šventės.

Kiduliečiams aktualus kelių klausimas. Kaimelio seniūnaitis Leonidas Mazuras teiravosi, ar neplanuojama tvarkyti centrinė Nemuno gatvė: „Kada į Kidulius ateis kažkokios investicijos šios gatvės ir šaligatvių sutvarkymui? Šį kelią tuoj galėsite įtraukti į žvyruojamų kelių sąrašą.“ Susitikime dalyvavęs vicemeras Bernardinas Petras Vainius patikslino, kad ši gatvė yra regioninės reikšmės kelias ir iki 2020 m. nenumatyta tvarkyti. Dar viena problemiška vieta – atkarpa nuo Kidulių sankryžos iki Jurbarko tilto. L. Mazuras teiravosi ar rajono savivaldybė gali daryti įtaką, kad, rengiant projektą, šioje atkarpoje būtų saugu ir pėstiesiems, ir dviratininkams. B. P. Vainius patikslino, kad tai yra regioninės reikšmės kelias, todėl galutinius sprendimus priima Kelių direkcija. Vicemeras kvietė Kidulių bendruomenę rašyti prašymus Kelių direkcijai ir išsakyti savo pageidavimus.

Kiduliečiai išsakė seniūnui pastabas, kad ne visos gatvės ties sankryžomis turi pavadinimų lenteles, teiravosi, ar yra kas numatyta dėl vandens kokybės gerinimo. Seniūnas baigti ženklinti gatves žadėjo dar šiemet, praeitų metų balandžio mėnesį seniūnija pasirašė sutartį dėl naujo gręžinio statybos.

Vasario 13 d. ataskaitų išklausyti rinkosi ir lukšiečiai. Ūkiškai seniūnijoje besitvarkantis seniūnas Vidas Cikana pasakojo, kad praėjusiais metais daug darbų atlikta Lukšių kultūros namų pastate, „Siesarties vingio“ parke padaryta persirengimo kabina, kartu su žvejais – Gintauto Linarto komanda – pastatytas prie Lukšių ežero tiltas ir atlikta aibė darbų Zyplių dvaro ansamblio teritorijoje. Kalbėdamas apie seniūnijos kelius, seniūnas paminėjo, kad į 2019–2021 metų Kelių priežiūros ir plėtros programą įtrauktas Lepšių kaimo Kalvės gatvės asfaltavimas. Seniūnas jau planuoja ir būtiniausius darbus. Norėtų, kad būtų įrengti du pėsčiųjų takai – nuo Lukšių miestelio į Miliškius ir A. Tatarės gatvėje, įrengtas gatvių apšvietimas Liepalotų k. Mokyklos gatvėje, Miliškių gyvenvietėje, Beržų gatvėje nuo kelio Šakiai–Kaunas iki Zyplių dvaro.

Vicemeras apžvelgdamas rajono kelių ir gatvių būklę, paminėjo, kad Lukšiuose išasfaltuota kone 80 procentų gatvių. Su tuo nesutiko verslininkas Juozas Dainelis, sakydamas, kad vicemeras klaidina visuomenę: „Sakot, kad Lukšiuose tiek asfaltuotų gatvių, bet didžioji dalis gatvių asfaltuota buvusio ūkio lėšomis. Pasakykit aiškiau, koks procentas gatvių asfaltuota iš biudžeto, kiek iš ūkio.“

Lukšiečiai teiravosi dėl kelio Lukšiai–Sintautai atkarpos iki Plynių gyvenvietės bei Griškabūdžio kelio asfaltavimo galimybių.

„Supraskit, kad kelias į Plynius yra labai kritinės būklės. Mums, gamybininkams, jis yra labai svarbus. Lengviausiu keliu pasuka kelininkai, uždeda draudžiamąjį ženklą – nevažiuokit. Prašai kelininkų žvyro, jie sako neturi. Patys perkame ir pilame tą žvyrą ir lyginam, nes kai palyja – nepravažiuosi“, –piktinosi Lukšių žemės ūkio bendrovės agronomas Jonas Bakas.

Aktyviai savo problemas išsakė ir Plynių kaimo gyventojai, prašė pabaigti išasfaltuoti per gyvenvietę kelią bei uždėti ženklą, žymintį Plynių kaimą.

B.P. Vainius dar paminėjo, kad šiais metais bus pradėtas Lukšuose įgyvendinti projektas, kurio metu bus tvarkomas kultūros namų rūsys, atnaujintos A. Tatarės viešosios erdvės. Projekto suma sieks 841 tūkst. eurų, darbai turėtų prasidėti rudenį.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.