Šakių rajono tvenkiniuose maudytis saugu

maudynes
Nuo šio mėnesio pradžios oficialiai prasidėjo maudymosi sezonas, kuris tęsis iki rugsėjo 15d. Nors oficialių paplūdimių rajone nėra, tačiau turime maudyklas – juose atlikti vandens tyrimai rodo, kad šiuo metu maudytis saugu.

Savivaldybės gydytoja Edita Zubrickienė Ekstremalių situacijų komisijos posėdžio metu kalbėjo, kad Šakių rajone esančių, naujai įrengtų arba įteisintų paplūdimių sąrašas turi būti prieinamas visuomenei, tačiau, pasirodo, rajone paplūdimių neturime.

„Mes turime tik maudyklas – Valiulių, Lukšių, Ritinių tvenkiniai, Šakių miesto ežeras, upė Nemunas bei upė Šešupė. Šie nėra įteisinti ir nėra įtraukti kaip žyma į Europos Komisijos tinkamų maudyklų sąrašą“, – teigė E. Zubrickienė.

Minėtose vietose Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras įpareigotas atlikti priežiūrą vandens kokybės nustatymui. Kaip minėjo savivaldybės gydytoja, žadėta, kad bus imami ne tik vandens, bet ir smėlio mėginiai. Tyrimai bus atliekami nuo birželio iki rugsėjo mėnesio. Anot Visuomenės sveikatos biuro direktoriaus Viktoro Lebedžinsko, biuro užsakymu ištirtos šešios Šakių rajono maudyklos – Nemuno upė ties Gelgaudiškiu, Šešupės upė ties Kudirkos Naumiesčiu, Ritinių, Lukšių bei Valiulių tvenkiniai bei Šakių miesto ežeras.

 „Šiai dienai tvenkiniai yra tinkami maudytis“, – informavo biuro direktorius, pridurdamas, kad mikrobiologiniai parametrai atitinka keliamus kokybės reikalavimus.

Kaip teigia E. Zubrickienė, Visuomenės sveikatos biuras rūpinasi ir tikrina ne tik vandens tvenkinių kokybę, bet ir savo tinklalapyje dalinasi informacija, vykdo skendimo prevenciją – moko vaikus, suaugusius plaukti bei kaip suteikti skęstančiajam pirmąją pagalbą. V. Lebedžinsko teigimu, prevencinių veiksmų jau buvo imtasi, tačiau karantinas šias veiklas sustabdė. Tiesa, vasaros laikotarpiu kartu su Marijampolės priešgaisrinės saugos tarnyba rengdavo skęstančiųjų gelbėjimo pratybas, tad, jei pratybos bus organizuojamos, Šakių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras žada prie šios iniciatyvos jungtis ir šiais metais.

Stengtis sumažinti nelaimingų atsitikimų skaičių yra įpareigota ir policija, nes pasak Šakių policijos komisariato viršininko Aušrio Kvederavičiaus, jie irgi turi prevencinių priemonių planą. Viena iš priemonių – bent penkis kartus aplankyti maudymvietes, kai policijos pareigūnai ne tik tikrina tvarką, bet ir nubaudžia viešosios tvarkos pažeidėjus.

Taip pat posėdyje spręsta, ar ugniagesių brigada galėtų budėti dienomis, kai nėra iškvietimų, kad maudymasis tvenkiniuose būtų dar saugesnis.

„Tik reiktų apmokyti darbuotojus, bet gelbėjimosi ratą mes tikrai turime kiekviename automobilyje“, – sakė Šakių savivaldybės priešgaisrinės tarnybos vadovas Gintautas Vedegys.

Buvo svarstoma ir paprastesnė skęstančiųjų gelbėjimo priemonė – galbūt būtų įmanoma prie Šakių rajone esančių maudyklų pastatyti gelbėjimosi ratą su virve. Kol kas šis klausimas vis dar lieka atviras. Manoma, kad reikėtų pasitarti su miestelių seniūnais, kurios maudyklos, jų nuomone, yra populiariausios ir kur tokia priemonė būtų naudingiausia. Visuomenės sveikatos biuro direktorius taip pat pritaria šiai iniciatyvai ir teigia, kad „papildomos savisaugos ir skęstančiojo gelbėjimosi priemonės bus tik sveikintinas dalykas“.

E. Zubrickienė posėdžio metu informavo apie gegužės mėnesį pasikeitusias vandentvarkos taisykles, supažindino su Šakių rajono paviršinių vandens telkinių saugaus elgesio taisyklėmis.

Deimantė Bakaitytė

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.