Savivaldybės piniginėje – mažiau nei planuota

grigaitieneSavivaldybės finansinė būklė spalio pirmai dienai nuo praėjusių metų to pat laikotarpio atsilieka 2 mln. 37 tūkst. litų. Savivaldybė spalio pirmai dienai turi 7 mln. 211 tūkst. skolos bankams.
 
Nuotr. Pasak Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos E. Grigaitienės, esant finansiniams nesklandumams pirmiausiai žiūrima, kad būtų sumokamos algos.
 
Iš viso planas neįvykdytas 2 mln. 114 tūkst. litų. „Pernai tuo pat metu turėjome 505 tūkst. litų savų pajamų viršpelnį, o šiemet nuo pernai metų atsiliekame daugiau nei 2 mln. litų“,- teigė Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė.

Labiausiai atsilieka gyventojų pajamų mokesčio surinkimas, trūksta beveik 600 tūkst. litų. „Labiausiai neramina tai, kad nesurenkamas gyventojų pajamų mokestis. Tai vienas didžiausių mūsų mokesčių, iš kurių gaunama daugiausiai lėšų. Jei savivaldybės biudžetą sudaro 22 mln. litų, tai iš jų 15 mln. 39 tūkst. yra gyventojų pajamų mokesčio lėšos“,- pasakojo Biudžeto ir turo skyriaus vedėja. Anot jos, iš metams suplanuotų lėšų gyventojų pajamų mokesčio planas įvykdytas 94, 8 proc.

Iš surinkto gyventojų pajamų mokesčio savivaldybei lieka 61,32 proc., kita dalis patenka į bendrą valstybės iždą. Kitąmet numatoma, kad savivaldybei bus palikta šiek tiek daugiau - 67,78 proc. E. Grigaitienės teigimu, gyventojų pajamų mokesčio surinkimas sumažėjo dėl mažesnio dirbančiųjų skaičiaus, čia atsiliepė ir mokyklų tinklo pertvarka, dėl kurios žymiai sumažėjo etatų skaičius. „Kalbant apie mokyklas, laukiame, ar bus nuimtos likusios laisvos lėšos dėl sumažėjusio vaikų skaičiaus, ar ne. Praėjusiais metais buvo paimta mažiau, šiemet, jei nuims, nuims 0,5 mln. litų. Galima pasidžiaugti, kad kitąmet tos lėšos turėtų likti mūsų rajone“,- teigė E. Grigaitienė.

Kiti savivaldybės surenkami mokesčiai – žemės nuomos, žemės ir nekilnojamojo turto – taip pat dar atsilieka nuo plano. Dabar surinkta tik 2,9 proc. nuo planuojamo surinkti žemės mokesčio. Be to, surinkta 25,6 proc. planuojamo surinkti žemės nuomos mokesčio. „Problema, kad mokesčių inspekcija dar nepateikusi mokesčių deklaracijų, anksčiau būdavo pats žemės mokesčio pikas spalio mėnesį, dabar dar nėra galimybių mokėti, viskas nusikelia į lapkritį“,- pasakojo E. Grigaitienė. Nekilnojamojo turto mokesčio nesurinkta 114 tūkst. litų, iki plano trūksta 87, 3 proc.

Pasak Biudžeto ir turto skyriaus vedėjos, esant finansiniams nesklandumams pirmiausiai žiūrima, kad būtų sumokamos algos.

Iš valstybės iždo negauta 78 tūkst. litų. „Apyvartinių lėšų nesiskolinsime, nes iki Naujųjų metų jas reikėtų grąžinti“,- teigė E. Grigaitienė. Investiciniams projektas imtos paskolos. Kitąmet juos įgyvendinti gali būti finansinių kliūčių, mat Vyriausybė neleis tiek skolintis. „Kiekvienos savivaldybės skola didina bendrą valstybės skolą“,- teigė E. Grigaitienė.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.