„Juk mes šitiems ponams esame tik kaimo „runkeliai“...“

lekeciu gatveVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Šie metai Lekėčių miestelio Liekės gatvės gyventojams buvo išskirtiniai, - seniūnijoje pradėti vykdyti nuotekų valymo įrenginių statybos darbai, kurie, deja, gerokai apkartino lekėtiškių gyvenimą. Ilgai kentėję ir neradę bendros kalbos su darbus vykdžiusios statybinės organizacijos vadovais, žmonės nusprendė pagalbos kreiptis į rajono vadovus, o jei prireiks, eiti ir iki paties Seimo.
 
Nuotr. Liekės gatvėje susirinkę žmonės rajono vadovui ir „LitCon“ atstovams atvirai dėstė savo nuoskaudas ir rodė suaižėjusį, pakraščiais aptrupėjusį asfaltą.
 
Rajone įgyvendinamas vandentvarkos projektas
 
Uždarosios akcinės bendrovės „Šakių vandenys“ bei Šakių rajono savivaldybės iniciatyva rajone pradėta
įgyvendinti vandentvarkos infrastruktūros plėtra. Projektas „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtra Šakių rajone (Kriūkuose, Joginiškiuose, Plokščiuose, Kiduliuose, Kaimelyje, Šiaudinėje, Judriuose, Griškabūdyje, Bliuviškiuose, Patašinėje, Lekėčiuose)“ yra vykdomas ir finansuojamas iš ES Sanglaudos fondo (apie 22,6 mln. Lt), valstybės biudžeto (apie 2,6 mln. Lt) bei rajono savivaldybės (apie 1,8 mln.Lt) skirtomis lėšomis. Visą projektą planuojama įgyvendinti iki 2014 m. sausio 15 dienos. Dar praėjusių metų vasario mėnesį su vilniečių uždarąja akcine bendrove „LitCon“  buvo pasirašyta Kriūkų, Plokščių, Kidulių, Griškabūdžio bei Lekėčių nuotekų valymo įrenginių statybos darbų sutartis. Tad šią vasarą rangovai Lekėčiuose pradėjo statybos darbus. Tik deja, dalis miestelio gyventojų, užuot džiaugęsi, kad seniūnija turės naujus valymo įrenginius, keiksnojo darbus vykdančią statybinę įmonę.

Kentė triukšmą ir dulkes

Lekėčių gyvenvietės žmonės nusprendė kreiptis į rajono savivaldybės merą Juozą Bertašių su pagalbos prašymu. Lekėtiškiai skundėsi, kad siaurute asfaltuota Liekės gatvele ( ilgis 350 metrų, plotis- 3,5 metro) valymo įrenginių statybos metu sunkiasvoriai sunkvežimiai į statybų objektą gabeno įvairią įrangą ir statybines medžiagas. Nors žmonės, pradėjus gatve dundėti sunkvežimiams ir traktoriams, prašė darbus vykdančios „LitCon“ vadovų rinktis kitą maršrutą, privažiuoti prie objekto pro kitą pusę, niekas žmonių balso neišgirdo. „Kiek kartų buvo prašyta, kad vasarą bent kelią padrėkintų, nes kildavo baisios dulkės, žmonės tiesiog duso nuo transporto keliamų dulkių ir triukšmo, tačiau niekas į mūsų prašymus nekreipė dėmesio. Juk mes šitiems ponams esame tik kaimo „runkeliai“, todėl su mumis galima nesiskaityti ir elgtis taip, kaip patiems patogiau. Aš galvojau, kad po visų darbų ant šito kelio asfalto iš viso neliks“, - piktinosi statybinės organizacijos vadovų abejingumu ir nesiskaitymu su kaimo žmonėmis  Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis.

Sukvietė akistaton

Rajono savivaldybės meras J.Bertašius praėjusį antradienį į Lekėčius susitikti su Liekės gatvės gyventojais sukvietė visas suinteresuotas puses. Kartu su meru į Lekėčius  atvyko UAB „Šakių vandenys“ direktorius Vaidas Litinskas, darbus vykdžiusios UAB „LitCon“ statybos vadovas Vladislavas Lipskis, projektų vadovas Modestas Kiškis bei Statinio statybos techninės priežiūros vadovė Giedrė Šakalienė. Anot mero, visi kartu turės puikią galimybę įsitikinti, ar lekėtiškių skundas yra pagrįstas. Jei nusiskundimai pasitvirtins, kelio asfalto danga turės būti atstatyta rangovinės organizacijos, sugadinusios kelią, lėšomis. „Aš galiu atvirai pasakyti, kad savo akimis įsitikinau, jog pakraščiuose asfalto danga tikrai sugadinta. Kitose gyvenvietėse, kur Jūs vykdote darbus, Kriūkuose ir Kiduliuose, kol kas nusiskundimų negirdėjau. Jeigu padarėte klaidų, siūlau jas ištaisyti ir tartis gražiuoju.  Esu šiuo keliu važiavęs iki statybos darbų pradžios ir dabar pravažiavau,- skirtumą tikrai matau. Manau, reikėtų spręsti klausimą žmogiškumo ir tarpusavio pagarbos pagrindu“,- į rangovų sąžinę apeliavo rajono meras. UAB „Šakių vandenys“ vadovas V.Litinskas pastebėjo, jog „LitCon“ iš anksto buvo įspėta, kad šio kelio danga jautri, kad reikia ieškoti galimybių statybines medžiagas pristatyti į objektą kitu keliu. Deja, bendrovės vadovai nesivargino šiek tiek investuoti į apvažiavimą, o pasirinko lengviausią būdą,- pasinaudoti asfaltuotu keliu, net nekreipdami dėmesio į tai, kad siauras kelias yra prie pat gyvenamųjų namų.

„Apsidraudė“ filmuota medžiaga

Diskusijos vyko prie „apskritojo stalo“ seniūno kabinete. Bendrovės „LitCon“ atstovai, išklausę mero J.Bertašiaus pretenzijas, pareiškė, jog kelio dangos nesugadino. Kaip to įrodymą, jie tvirtino turintys filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota kelio danga prieš pradedant vykdyti darbus. „Šią 2012 metų spalio mėnesį filmuotą vaizdinę medžiagą patvirtino antstolės Redos Stašenienės kontora“,- sakė bendrovės statybos vadovas V. Lipskis. Jam antrino ir projektų vadovas M.Kiškis, teigdamas, kad kito kelio, kuriuo būtų galėję gabenti statybines medžiagas, jie neradę. Meras pareiškė, jog filmuota medžiaga, kurios savo parašu nepatvirtino nė viena suinteresuota pusė,- nei užsakovai, nei gyventojai ar seniūnas, juridine prasme yra tiesiog niekinė. „Ką gi, belieka vykti į vietą, kur mūsų jau laukia žmonės, ir pažiūrėti tiesai į akis. Jei nesutarsime gražiuoju, kreipsimės į teismą. Savo darbo broką privalėsite ištaisyti“,- sakė J.Bertašius, pastebėdamas, kad panašią situaciją savivaldybei jau teko spręsti dėl statybinės organizacijos „Kamesta“ nekokybiškai atliktų darbų. „Penkerius metus su jais vargome. Kai padavėme į teismą, tuoj viskas buvo sutvarkyta“, - pastebėjo meras. Anot jo, atstatyti Liekės gatvės kelio dangą reikėtų apie 50 tonų asfalto,-  4 cm storio asfalto dangą tektų pakloti ant 1200 kv.metrų kelio.
 
Socialinė atsakomybė „nutekėjo“ į valymo įrenginius?

Liekės gatvėje susirinkę žmonės rajono vadovui ir „LitCon“ atstovams atvirai dėstė savo nuoskaudas ir rodė suaižėjusį, pakraščiais aptrupėjusį asfaltą. Beje, kaip pastebėjo seniūnas R. Krikštolaitis, klojant šią asfalto dangą, dalį lėšų skyrė ir patys gatvės gyventojai. Net ir neturint specialaus išsilavinimo, akivaizdžiai buvo matyti sunkiasvorio transporto įspaustos vėžės, atsiradusi „kupra“ asfalto viduryje. „Asfaltas panašus buvo ir iš pradžių. Mes tai užfiksavome filmuotoje medžiagoje,“- tą patį kartojo projektų vadovas M.Kiškis, mat įmonė ir kituose statybiniuose objektuose taiko tokią pačią „apsidraudimo“ taktiką. Beje, norėtųsi pacituoti šios bendrovės tinklapyje aptiktą iškalbingą sakinį: „UAB „LitCon“  - viena didžiausių Lietuvos statybos ir inžinerinių darbų įmonių,  jau 18 metų aktyvi rinkos dalyvė bei svarią pridėtinę vertę kurianti įmonė, kurios veikla grindžiama žiniomis, verslumu ir socialine atsakomybe.“ Beje, viešai skelbiama, jog šios įmonės metinė apyvarta siekia daugiau kaip 100 mln. litų (2012 m.).

Taigi, visos suinteresuotos pusės išsiskyrė ne itin draugiškai. Meras pažadėjo parašyti motyvuotą raštą UAB „LitCon“ vadovybei ir pareikalauti atsakomybės, o bendrovės atstovai pažadėjo, kad šis raštas nebus įdėtas į stalčių, o pateks į bendrovės akcininkų rankas ir bus apsvarstytas.  Na o lekėtiškiams teliko laukti, kuo viskas baigsis. Sunku buvo kaimo žmonėms, žvelgiantiems į čia pat namų suniokotą kelią, suprasti, kodėl milijoninės vertės projektus įgyvendinantys verslininkai nenori laikytis elementarių žmogiškumo ir atsakomybės principų. Negi iš tiesų jie kaimo žmogų telaiko nieko neišmanančiu „runkeliu“?

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.