Savivaldybė nenori būti melžiama karvė

valymo irenginiai r
Nuotr. UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ savivaldybei „gera valia“ siūlo atlyginti padarytą 167 tūkst. 719 eurų žalą už tą laikotarpį, kai Gelgaudiškyje jau veikė UAB „Šakių vandenys“ priklausantys valymo įrenginiai.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Jei buvo manančių, kad Gelgaudiškyje atsiradus naujiems valymo įrenginiams savivaldybės ir UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ „draugystė“ baigsis, gali galvoti kitaip. Praėjusią savaitę merui Edgarui Pilypaičiui buvo adresuotas bendrovės direktoriaus Edmundo Rinkevičiaus pasiūlymas „gera valia“ esą už naujai patirtus nuostolius susimokėti daugiau nei 167 tūkst. eurų, nors dar iki galo nepadengta teismo priteista beveik 143 tūkst. eurų suma. Kaip elgsis savivaldybė, kol kas neaišku, bet sako, jog nenori būti melžiama karvė.

Nors dalį teismo priteistos sumos už patirtus nuostolius, kurie susidarė, kai savivaldybė su UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ nutraukė sutartį, savivaldybė yra sumokėjusi (60 tūkst. eurų sumokėta, priteista suma siekia beveik 143 tūkst. eurų), tačiau bendrovės direktorius Edmundas Rinkevičius rašo, kad sprendimas ir šiandien nėra įvykdytas, todėl esą išieškoma suma didės.

„Mes nekvestionuojame, kas buvo anksčiau, tačiau kaip galima prašyti pinigų už tai, ko nedarei“, – sakė meras Edgaras Pilypaitis apie birželio 11 d. gautą naują UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ raštą-pasiūlymą dėl nuostolių atlyginimo už laikotarpį nuo 2015 m. liepos 1 d. iki šių metų sausio 25 d.

Prisimenant priešistorę galima paminėti, kad 2015 m. birželio 30 d. privačių valymo įrenginių nuotekų trasa buvo užbetonuota, nes nuo tų pačių metų liepos 1 d. Gelgaudiškyje pradėjo veikti UAB „Šakių vandenys“ priklausantys nauji valymo įrenginiai. Iki to laiko Gelgaudiškyje minėta bendrovė buvo vienintelė nuotekų tvarkymo paslaugų teikėja ir akcentuoja, kad tinkamai vykdė sutartinius įsipareigojimus, nors savivaldybė nuolat ieškojo būdų, kaip privačiai bendrovei mokėti mažiau, nes atseikėti tekdavo ir už paviršinį vandenį, o galiausiai buvo įsivelta į kelerius metus trukusius teisinius procesus.

„Nurodyti veiksmai faktiškai buvo įgyvendinti UAB „Šakių vandenys“ darbuotojams tiesiog užbetonuojant atitinkamą vamzdį, jungusį bendrovės valdomus valymo įrenginius su centralizuotu nuotekų nuvedimo tinklu“, – primena bendrovės direktorius Edmundas Rinkevičius, akcentuodamas, kad dėl to bendrovė faktiškai nebegalėjo teikti savo įmonės nuotekų tvarkymo paslaugų savivaldybės teritorijoje, veiklos negali tęsti iki šiol.

UAB „Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiai“ mano, kad tokie veiksmai „yra piktnaudžiavimas dominuojančia padėtimi, prieštarauja ūkinės veiklos sąžiningai praktikai ir geriems papročiams“.

Tiesa, kodėl atlyginti nuostolius prašoma tik iki sausio mėnesio, jei veikla nevyksta iki šiol, be to, kaip iš anksto galima žinoti bylinėjimosi bei kitas išlaidas, klausimas atviras. Remdamasis jau turima patirtimi E. Rinkevičius skaičiuoja, kad jei nebus vykdoma „gera valia“, galimos žalos atlyginimo išlaidos bei pritaikytos sankcijos sudarytų 257 tūkst. 908 eurus, tad siūlo susitarti ir sumokėti prie jau priteistos sumos 167 tūkst. 719 eurų.

„Bendrovė siūlo Šakių savivaldai gera valia atlyginti Bendrovei padarytą l67 tūkst. 7l9 eurų žalą ir išvengti ilgo ir brangaus bylinėjimosi, sutaupyti 90 tūkst. 189 eurus mokesčių mokėtojų pinigų bei išvengti sankcijų už LR Konkurencijos įstatymo pažeidimą“, – rašo E. Rinkevičius, rašte-pasiūlyme, primindamas nueitą ilgą teisinį kelią ir daugelį su tuo susijusių peripetijų.

Birželio 15 d., penktadienį, E. Rinkevičius buvo pasikviestas į savivaldybę situaciją aptarti su savivaldybės administracija ir meru. Pasak E. Pilypaičio, susitarti nepavyko, tačiau savivaldybė, jo žodžiais, negali būti melžiama karvė ir reikia rasti kelią, kaip išeiti iš šios situacijos. Akivaizdu, kad tokios sumos savivaldybė neturi, tad, mero pasakojimu, buvo teirautasi, gal E. Rinkevičius pasiūlytų, kurios srities nefinansuoti ir kur papildomai gauti lėšų, tačiau esą iš jo lūpų tik nuskambėjo  – „man tas pats“.

Meras svarstė, kad, ko gero, teks kreiptis į stiprius teisininkus ir aiškintis kai kuriuos teisinius niuansus, netgi peržvelgti įstatyminę bazę nuotekų tinklų naudojimo klausimu.

Rajono vadovas akcentavo, kad šioje auksinės gyslos ar melžiamos karvės situacijoje norėtųsi padėti galutinį tašką, nes kiekvienas esą galėtų susiskurti schemą ir už nieką iš savivaldybės kas kelerius metus reikalauti šimtatūkstantinių sumų.

E. Rinkevičius nurodęs, kad mero atsakymo dėl pasiūlymo laukia iki birželio 19 d.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.