Būti šauliu: pramoga, garbė ir atsakomybė

sauliai pratybosSima KAZARIAN  

Aktyviai ir prasmingai norintys praleisti laisvalaikį šakiečiai renkasi iš tarpukario laikų mus pasiekusią veiklą – stoja į Lietuvos šaulių sąjungos gretas. Apie organizacijos veiklą kalbamės su Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės Šakių šaulių 5-osios kuopos vadu Rimantu Simokaičiu.

Nuotr. Suaugę šauliai dalyvauja šaudymo pratybose.

Šakių rajone Lietuvos šaulių sąjungai priklauso 20 suaugusių ir 80 jaunųjų šaulių, veikia dvi kuopos – Šakių 5-oji ir Kudirkos Naumiesčio 10-oji. Šakių šaulių 5-osios kuopos vadas Rimantas Simokaitis, o Kudirkos Naumiesčio 10-osios – Antanas Varankovas.

Reikia mokytojų entuziastų

Kaip teigia R. Simokaitis, mitas, kad būti šauliu – vyriškas užsiėmimas. Lietuvaitės yra narsios ir aktyvios – tarp jaunųjų Suvalkijos šaulių 4-osios rinktinės jos sudaro daugumą.

Suaugę šauliai bazuojasi Šakių mieste, o jaunimas – mokyklose, turinčiose Jaunųjų šaulių būrelius. Tokios rajone yra trys – Gelgaudiškio pagrindinė mokykla, turinti gausiausią šaulių būrį, „Varpas“ ir Šakių „Žiburio“ gimnazija. Šiais metais atgaivintas Šaulių būrelis ir Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazijoje. „Norėtųsi, kad ir daugiau rajono mokyklų prisijungtų prie Lietuvos šaulių sąjungos veiklos, labai reikia mokytojų, norinčių vadovauti jauniesiems šauliams, – teigia R. Simokaitis ir priduria: – Norėtume padėkoti Gelgaudiškio pagrindinės mokyklos ir „Varpo“ vadovams, kurie visada noriai padeda.“

Šaulių būrelio vadovas nebūtinai pats turi būti šaulys.

Liepos mėnuo buvo skirtas jaunųjų šaulių stovykloms – jų Suvalkijos 4-ojoje rinktinėje surengtos trys. „Artimai bendraujame su Tauragės šaulių rinktinės štabo mokomuoju skyriumi „Juodas Vilkas“. Jie atvažiuoja į mokyklas, veda užsiėmimus. Visada norisi jauniesiems šauliams duoti daugiau“, – pasakoja R. Simokaitis.

Gabrielė Drešerytė, Šakių „Varpo“ mokyklos dešimtokė, teigia, kad tapti šaule ją pastūmėjo vyresniųjų šaulių pasakojimai: „Jie kalbėjo apie savo veiklą, žygius, stovyklas. Pradėjau dalyvauti ir kuo daugiau užsiėmimų, tuo darėsi smagiau ir įdomiau, o čia vyksta visko daug. Gera yra mūsų šaulių kompanija, visi draugiški. Smagu, kai būni bendraminčių būryje ir jauti vienybę, kad visi už vieną, vienas – už visus.“

Suaugusių ir jaunųjų šaulių veikla skiriasi

„Nėra reikalavimų fiziniam pasirengimui, kiekvienas dalyvauja veiklose pagal galimybes. Nėra ir  amžiaus cenzo suaugusiems“, – teigia R. Simokaitis.  

Šiemet pirmą kartą Suvalkijos 4-osios rinktinės šauliai buvo įjungti į Specialiųjų operacijų pajėgų „Liepsnojančio kardo“ pratybas. Kazlų Rūdos poligone vyko taktinės, dvejos šaudymo pratybos.

R. Simokaitis prisimena vieną įdomesnių stovyklų, vykusią šį pavasarį: „Beveik dvi paras Kazlų Rūdos miškuose vyko „Išgyvenimo stovykla“. Ją vedė atsargos majoras, pats dalyvavęs įvairiose misijose. Mūsų tikslas buvo išmokti išgyventi okupuotoje teritorijoje minimaliomis priemonėmis – įsiskelti ugnį, išsifiltruoti vandenį, miegojome minusinėje temperatūroje. Daug ką nustebino, jog šaltyje svarbiausia saugoti dubenį, kažką po juo pasidėti, nes tai viena jautriausių kūno vietų.“

Pastūmėjo politiniai įvykiai

Ateidamas į organizaciją šaulys turi pats pasirūpinti amunicija, rūbais ir kt.

„Žmogus turi būti motyvuotas, jo elgesys visuomenėje ir šeimoje turi įtakos požiūriui į visą organizaciją“, – akcentavo R. Simokaitis.

Kas patį R. Simokaitį pastūmėjo įsilieti į šaulių gretas, užimti vadovaujančias pareigas?

„Nė metai nepraėjo, kai tapau kuopos vadu. Aš už kokybę, ne kiekybę. Vadu negalvojau tapti, o mano atėjimą į Lietuvos šaulių sąjungą lėmė Ukrainos įvykiai. Iki tol man atrodė, kad pasaulyje viskas ramu, gera, tik ramiai gyvenkim, nesipykim. Kai suvokiau, jog taip nėra, panorau prisidėti, kuo galiu. Pernai, per Valkų mūšio paminėjimą, prisiekiau ir tapau šauliu“, – sakė R. Simokaitis.

R. Simokaitis kviečia: norintys tapti šauliais gali susisiekti su juo tel. 8 670 23 154.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.