Sunaikinus taršų automobilį galima prašyti kompensacijų

Nuo gegužės 15-osios, gyventojai, atidavę sunaikinti savo taršų automobilį ir nuo kovo 13 d. ar vėliau įsigiję Vilniaus, Kauno ar Klaipėdos viešojo transporto metinį bilietą arba mažataršę judumo priemonę – elektrinį mopedą ar elektrinį motociklą, įprastą ar elektrinį dviratį arba elektrinį paspirtuką, gali teikti paraiškas Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūrai (APVA) kompensacinei išmokai gauti.

Šioms kompensacijoms Aplinkos ministerija skyrė 5 mln. eurų iš Klimato kaitos programos lėšų.
 
Kaip skelbia Aplinkos ministerija, paraiškas galima teikti tik elektroniniu būdu per APVA informacinę sistemą APVIS. Kompensacinės išmokos bus skiriamos pagal nustatytą tvarką. Pažymėtina, kad sunaikintas taršus automobilis turi atitikti šiuos kriterijus: tai M1 klasės transporto priemonė, kurios techninė apžiūra galiojo iki 2019m. spalio 17 d. arba iki 2020m. kovo 13 d., o pareiškėjas jos valdytoju iki prašymo pateikimo datos buvo ne trumpiau kaip 12 mėnesių. Automobilį reikia sunaikinti ir, gavus Eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimą, jį išregistruoti iš Lietuvos Respublikos kelių transporto priemonių registro.

Nustatytus kriterijus atitikusio sunaikinto taršaus automobilio savininkas galės gauti iki 310 eurų kompensaciją už metinį viešojo transporto bilietą, iki 400 eurų – už paprastą dviratį arba elektrinį paspirtuką, iki 700 eurų – už elektrinį dviratį, iki 1 tūkst. eurų – už elektrinį mopedą ar elektrinį motociklą. Bus galima įsigyti ir kelis metinius viešojo transporto bilietus ar kelias minėtąsias mažataršes judumo priemones. Kompensacinės išmokos dydis bus ne didesnis kaip 1000 eurų ir apskaičiuojamas pagal faktiškai patirtas išlaidas, neviršijant nustatytų maksimalių sumų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.