Ūkininkai reikalauja gelbėti pieno sektorių

ukininkai veryga
Kiek daugiau nei tūkstantis ūkininkų, auginančių karves ir tiekiančių pieną perdirbėjams, Vilniuje prie Seimo surengė protesto akciją, prie kurios prisijungė ir beveik šimtas mūsų krašto žemdirbių. LVŽS Šakių skyriaus nuotr.


Kovo 23 d. Vilniuje, šalia Seimo rūmų, vyko didžiausia protesto akcija, į kurią suvažiavo arti tūkstančio šalies ūkininkų, tarp kurių – ir mūsų krašto atstovai. Žemdirbiai iš valdžios reikalauja 40 mln. eurų ir iš posto išversti žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką.
 
Nuo 11 val. prie Seimo buvo ne tik dalijamas pienas miestiečiams, bet ūkininkai privežė mėšlo, mėšlinų batų ir šakių. Protestuotojai rinkosi nešini plakatais „Mus naikina ne tik vilkai, bet ir valdžia“, „Geras pienas – ne vanduo, ūkininkas – ne šuo“, „Atvežėme šūdo, nes gerai mokate jį malti“ ir kt.

Vienas pagrindinių pienininkyste besiverčiančių ūkininkų reikalavimų – skirti 40 mln. eurų patirtiems nuostoliams kompensuoti. Proteste apsilankęs žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas siūlė skubias trumpalaikes priemones pieno sektoriui stabilizuoti, tikino, kad ūkininkų prašomų 40 mln. eurų paramos biudžete nėra, kad 8 mln. eurų yra ta suma, kurią valstybė yra pajėgi skirti šiuo metu.

Piketą organizavo Lietuvos pienininkų asociacija, o palaikymą pieno gamintojams išreiškė ir kitų žemės ūkio šakų atstovai. Tad nuo protesto scenos kalbėjęs Pienininkų asociacijos vadovas Jonas Vilionis reikalavo K. Navicko atsistatydinimo, piketo dalyviams jis dėstė, jog ūkininkai reikalauja pakankamos paramos, kad ženkliai nukritus pieno supirkimo kainoms jie galėtų išsilaikyti.

Premjerė Ingrida Šimonytė mitingo metu išeiti ir pasikalbėti su ūkininkais apie pieno supirkimo kainas visgi nesiteikė, patys žemdirbiai turėjo eiti pas ją, o protesto išvakarėse ji kalbėjo, jog ūkininkų prašoma suma „biudžete nesimėto“, kad problemą išspręsti galima didinant ūkininkų derybines galias jiems kooperuojantis.

Po ketvirtadienio protesto, penktadienį, Žemės ūkio ministerijoje vyko išplėstinis Pieno tarybos posėdis. Joje aptartas ir tiesioginės valstybės pagalbos – 8 mln. eurų – paskirstymas. Ministerija siūlo, kad ją gautų ūkiai, kurių natūralaus pieno kaina šiandien yra žemesnė nei 35 centai. Ministerijos skaičiavimu, tokių ūkininkų būtų apie 90 proc. Preliminariais skaičiavimais, kooperatyvo nariai už karvę turėtų gauti apie 96 eurus, kiti pieno gamintojai – 87 eurus.

Vykstant deryboms ir laukiant sprendimų, ūkininkai savo poziciją nutarė išsakyti traktoriais stabdydami eismą, penktadienį keturi traktoriai eismo trikdžius sukėlė magistralėje ties Kryžkalniu. Prie protesto akcijos Vilniuje prisidėjo per 80 rajono ūkininkų, žemės ūkio bendrovės. Sugrįžę iš protesto Vilniuje rajono ūkininkai taip pat išsakė savo nuomonę.

„Pavargom važinėti į tą Vilnių, mitinguoti ir tik pastovėti. Niekam mes ten neįdomūs. Manau, reikia jau drastiškesnių priemonių imtis, kad ministerija, ministras, valdžia atkreiptų į mus dėmesį. Vyriausybė ruošia mokesčių pokyčius, artėja pasėlių deklaravimas, o neaiškumų daug“, – kalbėjo ūkininkas Mindaugas Martinaitis.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.